شاخص کل بورس تهران در پایان هفته قبل با ایستادن روی سطح یک میلیون و 347 هزار واحدی به کار خود پایان داد. با توجه به افزايش حجم معاملات در هفته سوم اسفند 1400، پيش بيني كارشناسان حاكي از اين بود كه بازار در هفته پيش رو نيز روند مثبت خود را داشته باشد، اما امروز بازار تحت تاثير عوامل مختلف وارد روند نزولی شد و هفته پاياني اسفند ماه 1400 را به صورت نزولي آغاز كرد.
به نقل از بورس نيوز رشد صفهای فروش پیش از ورود به ساعت 11 آغاز شد و جنگ قرمزی را تشدید کرد تا در نهایت خروج بیش از یک هزار و 165 میلیارد تومان پول هوشمند را در بازار سرمایه شاهد باشیم. در واقع امروز بازار سرمايه قرمزپوش کار خود را به پایان رساند و تابلوی معاملات شاهد بر این نکته بود که این شاخص با کاهش 15 هزار و 359 واحدی نسبت به روز معاملاتی گذشته (چهارشنبه) 1.14 درصد کاهش داشته و به پله یک میلیون و 332 هزار واحدی نزول پیدا کرده است.
امروز قیمت سهام اغلب نمادهای گروههای بانکها و مؤسسات اعتباری، شرکتهای چندرشتهای صنعتی و فراوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای کاهش یافت و این سه گروه بزرگ بازار قرمزپوش شدند. پس از این سه گروه، دو گروه خودرو و ساخت قطعات و فلزات اساسی قرمزترین گروهها بودند.
يكي از اصليترين علل افت بازار سهام در روز شنبه مربوط به مذاكرات برجام است. زمزمههای رسانهای از شب گذشته حاکی از توقف مذاکرات احیای برجام در وین بوده و امروز اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده مذاکرات، با اعلام یک «تنفس» (توقف موقت) در گفتوگوها اظهار داشت: «اگرچه متن نهایی اساسا آماده و روی میز است، اما به دلیل عوامل خارجی گفتگوهای وین نیازمند توقف است». ظاهراً عامل خارجي توقف مذاكرات درخواستهای لحظه آخری روسیه است. این کشور به دنبال دریافت تضمین برای حفظ تجارت با ایران است. در روزهایی که اخبار مثبت از مذاکرات وین منتشر میشد، بازار سرمایه روند صعودی یا حداقل کم نوسانی را سپري ميكرد. افت شاخص پس از حدود یک هفته صعودی از تاثیرگذاری خبر توقف در مذاکرات وین است. بیشترین فشار فروش هم در نمادهایی دیده میشد که تاثیر زیادی از احیای برجام میگیرند. خودروییها و بانکیها در بازار امروز بیشتر از سایر نمادها تحت فشار فروش بودند.
جنگ روسیه و اوکراین و تحريمهاي گسترده اروپايي عليه روسيه، تاثير زيادي را بر روي قیمت کامودیتیها در پی داشته است.
با انتشار خبر شروع دور جدید مذاکرات روسیه و اوکراین و همچنین خبری که درباره قبول برخی شروط روسیه توسط زلنسکی رئیس جمهور اوکراین به گوش رسید، کامودیتیها در بازارهای جهانی با واکنش منفی همراه شدند، به طوری که نفت، مس و طلا ريزش قيمت داشتند. عقبنشینی بازارهای جهانی میتواند در کوتاهمدت تاثیر منفی بر روند معاملات بورس داشته باشد.
یکی دیگر از عواملی که میتواند در منفی شدن بازار امروز سهیم باشد این است که با توجه به نزدیک شدن به تعطیلات نوروز به نظر میرسد تمایل به نقد کردن دارائیها افزایش يافته و بخشی از سهامداران در سمت فروش فعالتر شوند. همچنين در اين هفته تسويه اعتباري كارگزاران باعث ايجاد عرضه در بازار شده است.
به نظر میرسد که توقف مذاکرات وین، بورس را در وضعیت ابهام و سرخپوشی قرار داده است و تا زمانی که ابهام مذاکرات برجام برطرف نشود، معاملات بورس در هفته جاری نوسانی و منفی باقی بمانند.