بررسی بازار سهام در هفته اول اسفند ماه:
به نقل از اقتصاد نیوز در هفته آخر بهمن ماه 1400، ارزش معاملات خرد سهام روند کاهشی داشته و خروج نقدینگی حقیقی هم همچنان ادامهدار بود، با این تفاوت که نسبت به هفته پیشین آن کاهش 45 درصدی داشته است. در واقع معاملهگران حقیقی در انتظار تحولات آتی در خصوص مذاکرات بودند. بازدهی بورس باز هم منفی شد اما کاهش اندکی داشت. نوسان کم در کنار کاهش ارزش معاملات خرد سهام در هفته آخر بهمن ماه، آرامش و رکود در بازار سهام را نشان میداد.
قبل از آغاز اسفند ماه برخی ناظران بازار سهام معتقد بودند که بورس در روزهای پایانی سال (19 روز کاری در اسفند) دچار سندرم پایان سال شده و کم نوسان و بدون تلاطم به پیش خواهد رفت. برخی نیز معتقد بودند بازار در انتظار مشخص شدن آینده تحولات سیاسی بوده و مناقشات روسیه و اوکراین و مذاکرات برجامی بر روی بازار تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین در مجموع میتوان گفت بیشتر معاملهگران استراتژی در ماه اسفند صبر میکنند.
در دو روز ابتدایی شاخص بورس نزولی بود اما در سه روز بعدی سیر صعودی پیدا کرد. اولین روز هفته شاخص کل 279 واحد نزول کرد و روز دوم سقوط 7 هزار و 785 واحدی را پشت سر گذاشت. روز سوم شاخص 7 هزار و 218 واحد بالا آمد و روز چهارم 3 هزار و 211 واحد صعود کرد. در آخرین روز کاری هفته نیز 3 هزار و 461 واحد رشد کرد و در نهایت بالاتر از سطح هفته گذشته قرار گرفت و شرایط نسبتا بهتری را تجربه نمود. در واقع بورس، هفته اول اسفند موج نوسانی را تجربه کرد و از میانههای هفته تقاضا در سهام منتفع از برجام تقویت شد تا کمی امیدها به تغییر مسیر بازار در آخرین ماه از سال افزایش یابد.
سایت ایزی پیپس در گزارشی به ارائه عوامل تاثیر گذار بر روی بازار سرمایه در هفته اول اسفند پرداخت. در این گزارش مطرح شد که اولین عامل تاثیر گذار بر روی بازار سرمایه انتشار نرخ بهره بین بانکی بود. دومین عامل رای دیوان عالی عدالت در خصوص معافیت مالیاتی نرخ تسعیر ارز است که امری مهم برای شرکتها و گروههایی است که داراییهای ارزی قابل توجهی دارند از جمله گروه بانکی و صنایع صادرات محور.
رویداد مهم دیگر کاهش اختلاف قیمت ارز سامانه سنا با نرخ بازار آزاد است. در هفته گذشته نرخ سامانه سنا از 23000 تومان به بیش از 24000 تومان رسید، که تاثیر این امر در قیمتهای معاملاتی بورس کالا کاملا مشهود بود. کاهش این اختلاف با بازار آزاد نوید حرکت به سمت تک نرخی شدن قیمت ارز را میدهد که در شفافیت تحلیلها تاثیر مهمی خواهد داشت. از طرف دیگر هم سود سپردههای اشخاص حقوقی شامل 25 درصد مالیات اعلام شد که این امر خبری مهم بود که میتواند موجب خروج سپردههای این افراد شده و به سمت بازار دیگر سوق داده شوند.
رویداد مهم دیگر تهیه طرح ساماندهی صنعت خودرو بود که توسط نهاد ریاست جمهوری پیشنهاد شد که به موجب این طرح ایجاد بورس خودرو در این صنعت به جای قیمت گذاری دستوری مورد بررسی قرار گرفته است.
در کنار این رویدادهای داخلی که بر روی بازار سهام تاثیر گذار بودند، حمله گسترده روسیه به اوکراین عاملی بر رشد قیمت نفت تا محدوده 105 دلار در هر بشکه شد، قیمت جهانی انس نیز به صعود خود ادامه داد و بازارهای سهام و ارزها تحت تاثیر شدید این امر ریزشهای سنگینی را تجربه کردند. در کنار این رویداد مذاکرات برجام نیز بیش از پیش به نهایی شدن نزدیک شده که این عامل نیز بر روی بازار سهام در هفته اول اسفند ماه تاثیر گذار بوده است.
هفته نامه خبری و تحلیلی کارگزاری بورس بیمه ایران در گزارش تحلیلی خود در مورد هفته اول اسفند ماه، بهبود حجم معاملات را اتفاق خوبی دانست اما به شرط اینکه تداوم داشته باشد و از طرف دیگر خروج نقدینگی حقیقیها متوقف گردد. در واقع در این گزارش مطرح شد که در برخی از فیلترها نشانههایی از ورود پول هوشمند دیده میشود و واگرایی میان خروج پول حقیقی با ورود پول هوشمند میتواند نشانهای برای نزدیک شدن به اتمام روند اصلاحی بازار باشد. طی هفته گذشته، 4 صنعت پالایشی،
فلزات اساسی، خودروسازی، بانکداری و تک سهمهایی مانند پالایش، دارا یکم، فزر و تجلی بیشترین حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
دنیای بورس در گزارشی به تحلیل بازار در هفته اول اسفند ماه پرداخت. در این گزارش مطرح شده است که بازدهی بورس پس از دو هفته مثبت شد و در انتهای هفته اول اسفند به بالاترین رقم در 3 هفته اخیر خود رسید. ثبت رکورد سه روز صعودی متوالی در کنار رشد ارزش معاملات خرد از نشانههای امیدوارکننده معاملات بود تا معاملهگران به رونق بازار در روزهای پایانی سال امیدوار شوند. هر چند روند خروج نقدینگی در این هفته نیز ادامه داشت، اما خروج پول حقیقی در این هفته نسبت به هفته پیشین کاهش 38 درصدی داشت. همچنین توقف آن در روز دوم اسفند و ورود پول حقیقی در این روز نشان از بهبود نسبی وضعیت بازار داشت.
برخی از ناظران رشد شاخص در روزهای انتهایی هفته را با رشد قیمت دلار مرتبط میدانند، برخی نیز کاهش خروج پول حقیقی از بازار سهام را به علت کاهش نرخ سود میدانند. اما آنچه که مشخص است این است که کاهش نرخ سود نتوانسته جریان نقدینگی قابل توجهی را به سمت بورس روانه کند. معاملهگران و سهامداران نیز بیش از آن که به متغیرهای اقتصادی توجه کنند یا عملکرد شرکتها را ملاک قرار دهند، به متغیرهای سیاسی توجه دارند. اخبار مذاکرات وین مستقیما بر معاملات بازار سهام در هفته اول اسفند اثر گذاشت و با هر خبر مثبت و منفی روند بازار تغییر کرد.
بررسی بازار سهام در هفته دوم اسفند ماه:
بورس اوراق بهادار تهران معاملات هفته دوم اسفند را با فشار نسبی عرضه ناشی از بالا گرفتن تنش میان روسیه و اوکراین آغاز کرد و باری دیگر نشان داد که به اخبار منفی بیش از تحولات مثبت واکنش نشان میدهد. البته که جنگ میان روسیه و اوکراین تاثیر مستقیم بر اقتصاد و بازار ایران ندارد، اما نگرانی از بابت خلل در روند مذاکرات هستهای موجب شده خوشبینیهای شکل گرفته در هفتههای اخیر، خدشه دار شده و روند نوسانی در بازار شکل بگیرد. نزدیک بودن به روزهای پایانی سال و قرار گرفتن احتیاط در دستور کار معاملهگران هم در این وضعیت موثر بوده است.
شاخص کل بورس در هفته دوم اسفند روند نزولی داشت. در دو روز ابتدایی هفته نزول کرد، روز سوم صعود کرد اما در روز پایانی دوباره ریزش کرد. اولین روز هفته شاخص کل 5 هزار و 513 واحد نزول کرد و روز دوم سقوط 3 هزار و 572 واحدی را پشت سر گذاشت. روز سوم شاخص 2 هزار و 580 واحد بالا آمد و در آخرین روز کاری هفته 780 واحد افت کرد و در نهایت پائینتر از سطح هفته گذشته قرار گرفت.
دنیای بورس در گزارش تحلیلی خود در مورد وضعیت بازار سهام در هفته دوم اسفند ماه مطرح کرد که بازدهی بورس پس از یک هفته وقفه منفی شد و در انتهای هفته برخلاف شاخص هم وزن قرمزپوش شد. در این هفته شاهد سه روز نزولی بودیم و رکورد شش روز خروج نقدینگی حقیقی ثبت شد. معاملات بورس در هفتهای که گذشت نوسانی بود، یعنی یک روز مثبت و یک روز دیگر منفی دنبال شد. علاوه بر آن ارزش معاملات خرد کاهش یافت و بازار با رکود معاملاتی مواجه شد. در این هفته، میانگین ارزش معاملات خرد بورس 2 هزار و 720 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 3 هزار و 180 میلیاردی هفته پیشین، کاهش 15 درصدی داشته است.
در این گزارش مطرح شد که هر چند روند خروج نقدینگی این هفته نیز ادامه داشت، اما خروج پول حقیقی در این هفته نسبت به هفته پیشین کاهش 33 درصدی داشت. در سه روز پایانی هفته معاملات با مازاد تقاضا بسته شد. ارزش مازاد تقاضا در پایان معاملات روز یکشنبه 138 میلیارد تومان و در روز دوشنبه 175 میلیارد تومان بود. روز چهارشنبه نیز بازار با مازاد تقاضای 35 میلیارد تومانی بسته شد.
بنابراین وضعیت کلی بازار چندان منفی نبود، رشد شاخص هم وزن در سه روز متوالی و کاهش خروج نقدینگی حقیقی نشانههایی مثبت برای سهامداران بودند. به نظر می رسد وضعیت با ثباتی که در بازارهای دارائی دیده میشود کم و بیش در بازار سهام نیز وجود دارد. افت ارزش معاملات خرد و نوسانات شاخص در محدوده بالاتر از سطح یک میلیون و 280 هزار واحد نشان از این وضعیت باثبات دارد.
سایت ایزی پیپس در گزارشی به ارائه عوامل تاثیر گذار بر روی بازار سرمایه در هفته دوم اسفند پرداخت. در این گزارش مطرح شده است که در شروع هفته نرخ بهره بین بانکی منتشر شد که برخلاف هفتههای قبلی اندکی افزایش یافت. دومین رویداد حذف ارز 4200 تومانی به طور آزمایشی در چند شهر بود که مطرح شد در صورت بازخوردهای مطلوب به طور سراسری به اجرا در خواهد آمد.
خبر مهم دیگر نزدیک بودن به نتیجهگیری و احتمال رسیدن به توافق در خصوص برجام است که این رویداد میتواند تاثیرات مثبتی بر روی بازار سهام بگذارد. همچنین با افزایش تنشهای موجود بین روسیه با اروپا قیمت نفت رشد عجیبی پیدا کرد که بازار سهام و پالایشگاهیها به این امر واکنش مثبت نشان دادند. در واقع با تحریم روسیه یکی از رقبای جدی ایران در صادرات فولاد و محصولات پتروشیمی و میعانات از رقابت خارج میشود و درصورت احیای برجام بخشی از سهم صادرات روسیه میتواند به ایران برسد که فرصتی مناسب جهت جبران عقب افتادگیهای سالهای اخیر خواهد بود. همه این عوامل بر روند بازار سهام در هفته دوم اسفند ماه تاثیر گذار بود.
هفته نامه خبری و تحلیلی کارگزاری بورس بیمه ایران در گزارش تحلیلی خود به بررسی 5 رویداد مهم و تاثیرگذار بر روی معاملات هفته دوم اسفند پرداخت. اولین رویداد ارائه گزارشهای ماهانه عملکرد تولید و فروش بهمن ماه شرکتها است.
رویداد دوم به تحولات و اتفاقات مجلس (تصویب لایحه بودجه 1401) باز میگردد که سه عامل مهم مطرح شده در آن که بر بازار سرمایه تاثیرگذار است عبارت است از اخذ عوارض و مالیات از شرکتهای صادرکننده مواد خام و نیمه خام، حذف ارز 4200 تومانی و وضع مالیات 25 درصدی بر سود سپرده اشخاص حقوقی.
رویداد تاثیرگذار سوم، تحولات برجام و مذاکرات وین است. در حالی به قول مذاکره کنندگان روسی و چینی تنها 5 دقیقه یا یک گام کوچک تا توافق باقی مانده بود و حتی به گفته "رویترز" سند 20 صفحهای در این خصوص تنظیم شده بود که به یکباره تنش در اروپا بالا گرفت و مذاکرات به تعویق افتاد. هر چند که مذاکره کنندگان مجددا از میانههای هفته گذشته گرد هم آمدند و در تلاش برای خاتمه دادن به این ماراتن طاقت فرسا هستند. اما به هر جهت تا مادامی که تکلیف این موضوع مشخص نشود و وزیر امور خارجه ایران راهی وین نگردد، نمیتوان توافق را قطعی شده دانست. به ویژه اینکه حالا یکی از مذاکره کنندگان اصلی و حامی ایران در بحث توافق، زیر بار سنگینترین تحریمها از سوی آمریکا و اروپا قرار گرفته و در نتیجه وضعیت کمی پیچیده شده است.
رویداد چهارم مربوط به بازارهای جهانی است. طی هفتههای اخیر تحت تاثیر تنش شکل گرفته در دنیا، قیمت نفت از مرز 100دلار عبور کرد. نرخ گاز افزایش یافت و بهای مواد غذایی رشد کرد. در فلزات و فولاد نیز شاهد حرکت رو به جلوی قیمتها هستیم و در مجموع این اتفاقات به سود بازار بود. هر چند که فعلا بازار تحولات مثبت را بر نمیتابد اما از اثر مثبت آن بر سودآوری شرکتها نمیتوان گذشت. در واقع بازار این روزها به مذاکرات وین گره خورده و فعلا اثر رشد قیمتها در بازارهای جهانی دیده نمیشود. در مجموع باید گفت بازار برای برونرفت از وضعیت فعلی، نیاز به تعیین تکلیف مذاکرات دارد.
رویداد آخر که از کنار آن بیتفاوت نمیتوان گذشت، نزدیک شدن به روزهای پایانی سال است. همه ساله با فرارسیدن اسفند ماه این احتمال وجود داشته که نیاز به وجه نقد در شرکتهای حقوقی، افزایش فروش آنها در بازار را در پی داشته باشد.
در گزارش مطرح شده توسط اقتصادنیوز، معاملات بازار سهام در هفته دوم اسفند با بازدهی متفاوت شاخصها روبه رو بود. شاخص کل بورس در پایان معاملات با بازدهی مثبت 1.2 درصدی روبه رو شد. شاخص هم وزن بورس نیز با افت 0.54 درصدی روبه رو شد. بزرگترهای بورس با بازدهی منفی و کوچکترهای بورس با بازدهی مثبت روبه رو شدند. در هفته سپری شده خریداران و فروشندگان در شرایط برابری به سر بردند. توان صفهای خرید و فروش هم نشان میداد که در طول هفته این وضعیت با وجود ناپایداری، در موقعیتهای برابری به سر میبرند.
در این گزارش مطرح شد که شاخصهای عملکردی بازار سهام در هفته دوم اسفند نشان میدهد که حقیقیها بیشتر در موقعیت خرید بوده اما این وضعیت پایدار نبوده و در موقعیتهای فروش هم فعال ظاهر شدند. با این وصف شاخص کل بورس از برآیند عرضه و تقاضا در محدوده مشخصی تغییر کرده است. در واقع حقیقیها با درک شرایط موجود و سیگنالگیری از مذاکرات برجامی وین نسبت به افزایش خروج پول از بازار سهام محتاطتر شدهاند و تا حدودی تغییر استراتژی دادهاند.