شکایت از کارگزاری ها چگونه است و چه مراحلی دارد؟
اگر شما هم به دنبال پاسخ سوال شکایت از کارگزاری ها چگونه است و چه مراحلی دارد؟ هستید، این نوشته را از دست ندهید. گاها پیش می آید فرد سرمایه گذار به دلیل راهنمایی و مشاوره های نادرست کارگزار خود دچار ضرر سنگین و غیرقابل جبران می شود که در این شرایط به فکر شکایت از کارگزاری خود می افتد. اما نحوه شکایت از کارگزاری را نمی داند و این سوال برایش مطرح می شود که شکایت از کارگزاری ها چگونه است و چه مراحلی دارد؟ سامانه شکایت از کارگزاری کدام است و مرجع رسیدگی به تخلفات کارگزاری ها کجاست.
دلایل شکایت از کارگزاری های بورس
قبل از اینکه بدانیم چگونه از کارگزاری شکایت کنیم بهتر است با تخلفات رایجی که ممکن است از جانب کارگزاری ها رخ دهد آشنا شویم. برخی از تخلفاتی که ممکن است از یک کارگزار بورس سر زند و موجب شکل گیری شکایت از سوی سرمایه گذاران گردد، به شرح ذیل می باشد:
- تاخیر بیش از حد در صدور کد بورسی برای مشتری
- عدم رعایت ضوابط انضباطی
- فروش بیش از حد مجاز به بازارساز
- استفاده از اشخاصی که دارای گواهینامه یا صلاحیت لازم برای فعالیت یا انجام معاملات نمی باشند
- بدون دریافت موافقت کتبی سازمان، صورت جلسات هیات مدیره و مجامع عمومی عادی و فوق العاده را در ادامه ثبت شرکت ها، ثبت نماید
- رعایت نکردن بخشنامهها و ابلاغیههای اداری صادره از سوی مقامات
- عدم پرداخت به موقع جریمه ها یا خسارت های مشخص شده
- بازارسازی بدون اعلام قبلی به بورس
- بدون رعایت سهمیه تعیین شده اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار یا کالا نماید
حال که با تخلفات کارگزاری ها آشنا شدید باید بدانید که در صورت مواجهه با تخلف چطور از کارگزاری شکایت کنیم؟ در ادامه جزئیات کامل درباره نحوه شکایت از کارگزاری ها را بخوانید.
نحوه شکایت از کارگزاری ها چگونه است؟
شکایت از کارگزاری های بورسی شرایط و قوانین مخصوص به خود را دارد و به همین آسانی نیست که به نظر می رسد چرا که شرکت های مالی ضمن جدی نگرفتن اتهاماتی چون مشاوره بد یا سوء رفتار، از شیوه های مختلفی برای دفاع از خود استفاده می کنند. با این حال کارگزاری ها از قوانین نظارتی دقیقی پیروی می کنند که در صورت مرتکب شدن به تخلف، مجازات های سختگیرانه ای برایشان تعیین خواهد شد.
برای شکایت از کارگزاری می توان به روش های ذیل اقدام نمود:
- اقدام از طریق کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار
- مراجعه و ارائه شکایت به سامانه رسمی ثبت تخلفات بورس
- اقدام از طریق قوه قضاییه
- ارائه شکایت به سازمان بازرسی کل کشور
اما طبق آنچه که گفته می شود، اداره رسیدگی به شکایات و حمایت های حقوقی (سمتا) می تواند بهترین روش برای شکایت از کارگزاری متخلف باشد.
مدت زمان رسیدگی به شکایت کارگزاری بین دو تا چهار هفته می باشد و بعد از حدود یک ماه، نتیجه رسیدگی به گزارش شکایت اعلام می گردد.
مراحل ثبت شکایت از کارگزاری در سامانه
ثبت شکایت از کارگزاری در سامانه اداره رسیدگی به شکایات مراحل ساده و راحتی دارد و دارای این مراحل می باشد:
- مراجعه به سایت shekayat.seo.ir
- انتخاب طرح شکایت در سمت چپ صفحه اصلی در قسمت امکانات سامانه
- انتخاب شخص حقیقی یا حقوقی
- در این قسمت قوانین را قبول می کنید و سپس وارد صفحه ای می شوید که باید در آن اطلاعات هویتی خود را درج کنید و در انتها گزینه «ثبت درخواست» را کلیک نمایید
- وارد کردن اطلاعات نمایندگی یا کارگزار بورسی که مورد شکایت شماست
- در قسمت شکایت کننده، عنوان متشاکی را انتخاب نمایید که شامل گزینه های زیر می باشد:
- نهاد مالی غیر کارگزار
- ناشر اوراق بهادار
- کارگزار یا تشکل خودانتظام
- سپس در کادر در نظر گرفته شده، درخواست و شکایت خود را نوشته و گزینه ثبت را کلیک نمایید.
- در صورت داشتن مدارک و مستندات، اسناد خود را ضمیمه کنید و در نهایت کلید ثبت را انتخاب کنید.
بعد از انجام مراحل بالا، از سوی سایت کد رهگیری ارسال می گردد. علاوه بر این یک پیامک از طرف سازمان بورس به شماره موبایلی که در قسمت اطلاعات شخصی وارد کرده اید، ارسال می شود که حاوی اطلاعات و راهنمایی هایی برای پیگیری شکایت و انجام مراحل بعدی می باشد.
مرجع رسیدگی به تخلفات کارگزاری ها
مراجع رسیدگی به تخلفات کارگزاری های بورس دو قسمت اداری و قضایی دارد که انجام مراحل مربوط به هر یک به اختیار شاکی می باشد اما بهتر است مراحل اداری در اولویت قرار گیرد تا نتیجه بهتری حاصل شود.
مراجع اداری ـ نظارتی شکایت از کارگزاری ها
سازمان بورس به عنوان متولی، اعلام نموده است افراد می توانند با طرح شکایت خود در این نهادهای نظارتی پیگیر شکایت خود شوند:
کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار
کانون کارگزارن بورس و اوراق بهادار به موجب بند ۵ ماده ۱ و ماده ۵۳ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، پس از تشکیل کمیته منتخب کارگزاران، اساسنامه آن تدوین و به عنوان یک مؤسسه غیردولتی، غیر تجاری و غیر انتفاعی به تصویب هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار رسید . نظارت بر عملکرد کارگزاران و ارزیابی عملکرد آنان در خصوص اطلاع رسانی، حصول اطمینان از اجرای قوانین و مقرارات از وظایف این کانون می باشد .کانون کارگزاران همچنین شکایت و اعتراضات اشخاص را نسبت به تخلفات کارگزاران از طریق بخش شکایات می پذیرد.
سامانه اداره رسیدگی به شکایات و حمایت های حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار
سازمان بورس و اوراق بهادار نیز خود بعنوان متولی امر صیانت و نگهداری از دارایی سهامداران و بعنوان نقشی نظارتی، اداره ای را به منظور رسیدگی به شکایات و اعتراضات فعالان بازار سرمایه در بستر وب پیش بینی کرده است.
سازمان بازرسی کل کشور
سازمان بازرسی کل کشور که وظیفه نظارت و پیگیری تخلفات نهادهای عمومی، دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و … را دارد در صورت عدم پاسخگویی دو مرجع فوق،پاسخگو می باشد.
مراجع قضایی شکایت از کارگزاری ها
مراجع ذکر شده فوق، مراجع اداری بودند که افراد می توانند برای شکایت از کارگزاری خود در آن نهادها اقدام نمایند. اما در صورتی که شکایت در مراجع اداری به نتیجه نرسید، می توان به مراجع قضایی مراجعه کرد. برای اقدام از طریق مراجع قضایی لازم است شخص با به همراه داشتن مدارک شناسایی و مستندات به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست خود را ثبت نمایند.
سخن آخر
توصیه ما به سرمایه گذاران این است که به منظور پیشگیری از وقوع مشکلات و قبل از سرمایه گذاری در بورس، از بین لیست کارگزاری های فعال بورس، کارگزاری قابل اعتمادی را برای همکاری انتخاب نمایید و پیش از شروع همکاری، اطلاعات دقیقی درمورد کارگزاری مد نظر خود کسب نمایند. سایت کارگزاریاب اولین پایگاه مقایسه و تحلیل کارگزاری های ایران با مقایسه کارگزاری ها و رتبه بندی آن ها راهنمای خوبی برای تمام افرادی است که می خواهند بدانند در کدام کارگزاری ثبت نام کنیم.
همچنین بخوانید: چگونه کارگزاری خود را عوض کنیم