بهترین کارگزاری برای خرید عرضه اولیه؛ که دقیق و پرسرعت هستند
برای ورود به بازار بورس و سرمایه گذاری در بازار سهام و به طور کلی کسب خدمات در حوزه بورس، لازم است افراد به یکی از کارگزاری های تایید شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه و در آن ثبت نام نمایند. چرا که درگاه ورود به بازار سرمایه کارگزاری های بورسی می باشند. پس واسطه بین سرمایه گذار و شرکت های بورسی یا به بیانی دیگر واسطه بین خریدار و فروشنده می باشد.
همانطور که گفته شده کارگزاری ها نهادی حقوقی بوده که ضمن امکان دسترسی به معاملات، خدمات مختلفی نیز ارائه می دهند. یکی از این خدمات امکان خرید عرضه اولیه در بورس می باشد. به این معنا که وقتی شرکتی برای اولین بار بخشی از سهام خود را در بورس از طریق عرضه اولیه به فروش می رساند، سهامداران برای شرکت در عرضه اولیه از طریق کارگزاری ای که در آن ثبت نام کرده اند، نسبت به خرید عرضه اولیه اقدام می نمایند.
حال سوال مهم و پرتکراری که برای سهامداران و سرمایه گذاران وجود دارد این است که بهترین کارگزاری برای خرید عرضه اولیه کدام است؟
عرضه اولیه چیست؟
عرضه اولیه یا Initial Public Offering به اولین روز از عرضه سهام شرکت ها اشاره دارد. اولین روزی که درصد مشخصی از سهام شرکت برای اولین بار در بازار بورس عرضه می شود و عموم مردم می توانند در آن شرکت کنند و حداکثر مقدار قابل تخصیص را خریداری نمایند.
بیش از 90 درصد عرضه اولیه های بازار بورس سودده بوده اند، به همین دلیل عرضه اولیه یکی از گزینه های جذاب برای سرمایه گذاران و بویژه افراد تازه وارد بوده چرا که بدون هیچ ریسکی می توانند چند ده درصد سود کسب نمایند.
خرید عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ
پیش از این عرضه اولیه ها در بورس تهران به روش حراج با اولویت زمان انجام می شد. به طوری که ابتدا سهم طی فرآیندی که سهامداران حقیقی در آن دخیل نبودند، کشف قیمت می شد سپس بعد از تعیین قیمت، زمان، تعداد و قیمت هر سهم عرضه اولیه توسط بورس اعلام می شد. آنوقت متقاضیان می بایست در زمان اعلام شده سفارش خرید خود را در حجم و قیمت دقیق از پیش تعیین شده ثبت می نمودند. در این روش اولویت خرید عرضه اولیه با افرادی بود که زودتر از بقیه سفارش خود را ثبت می کردند.
به دلیل نقص های فراوان عرضه اولیه به روش حراج، نهاد بازار روش عرضه اولیه را از حراج به روش بوک بیلدینگ تغییر داد.
در روش بوک بیلدینگ اولویت زمانی وجود ندارد. یک بازه زمانی دو سه ساعته اعلام می شود که متقاضیان می توانند حداکثر حجم قابل خریداری را در یک بازه قیمتی، در مدت زمان اعلام شده ثبت نمایند. سپس بعد از پایان عرضه اولیه، تعدادی از سهام شرکت عرضه اولیه شده برای تمام افراد خریداری می شد. گاها در برخی عرضه اولیه ها به دلیل بالا بودن متقاضیان، تعداد سهامی که به افراد تعلق می گیرد کمتر از حداکثر سهام قابل تخصیص است. یعنی متقاضی سفارش خرید خود را با حداکثر سهام قابل تخصیص ثبت می کند اما در پایان تعداد سهام کمتری به او می رسد.
نحوه خرید عرضه اولیه در کارگزاری ها
کارگزاری های مختلف زمان دقیق عرضه اولیه را از طریق پیامک به اطلاع کاربران خود می رسانند. علاوه بر آن هم می توانید اخبار سایت های بورسی و کانال های خبری در فضای مجازی را دنبال نمایید.
کلیات نحوه خرید عرضه اولیه در کارگزاری های مختلف، یکسان و به شرح ذیل است:
- مطلع شدن از جزئیات عرضه اولیه: جزئیات عرضه اولیه توسط کارگزاری ها اطلاع رسانی می گردد. در روز عرضه اولیه نیز می توانید به سایت tsetmc.com و قسمت اطلاع رسانی های ناظر بازار مراجعه نمایید. یا پیام های ناظر در سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری خود را چک نمایید.
- ارسال سفارش خرید عرضه اولیه: ابتدا موجودی حساب کارگزاری خود را چک نمایید و در صورت نیاز افزایش دهید. نکته ای که در اینباره قابل توجه بوده این است که روز قبل از عرضه حساب خود را شارژ نمایید چون در همان روز ممکن از با مشکل و اختلال روبه رو شوید. سپس نماد مورد نظر را جستجو و بر روی “خرید” کلیک نمایید. حداکثر حجم اعلام شده را در بالاترین قیمت وارد کنید و سپس درخواست خود را ارسال نمایید. اگر تعداد سهام شما بیشتر از حجم اعلامی باشد، هیچ سهامی به شما تعلق نخواهد گرفت. به قیمت مجاز هم توجه داشته باشید و توصیه می شود سفارش را در سقف قیمتی ثبت نمایید.
- جهت محاسبه حداکثر نقدینگی لازم برای خرید عرضه اولیه، حداکثر تعداد سهام را در سقف قیمتی ضرب نمایید. فرضا اگر حداکثر سهم قابل تخصیص 2000 سهم و سقف قیمتی 2750 ریال باشد، نقدینگی لازم 550 هزار تومان می باشد.
- نتیجه خرید عرضه اولیه: تخصیص سهام به متقاضیان بعد از پایان عرضه اولیه صورت می گیرد. تعداد سهام با توجه به تعداد متقاضیان و قیمت های ثبت شده، بین متقاضیان توزیع می گردد و در عصر روز عرضه اولیه به سبد سهام یا پرتفوی سهامداران اضافه می گردد.
بهترین کارگزاری ها برای خرید عرضه اولیه کدامند؟
برای خرید عرضه اولیه بهتر است از طریق کارگزاری های معروف، معتبر و شناخته شده تری اقدام نمایید. از جمله کارگزاری های شناخته شده با بیشترین تعداد کاربر کارگزاری فارابی، کارگزاری مفید، کارگزاری آگاه و … می باشد. آنچه که بیشتر از همه در یک کارگزاری اهیمت دارد، سرعت سامانه معاملاتی کارگزاری در ارسال و اصلاح سفارشات خرید و فروش می باشد.
سرعت سامانه معاملاتی 80 کارگزاری فعال بورس در سایت کارگزاریاب مورد بررسی قرار گرفته و رتبه بندی شده است. پس برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت کارگزاریاب مراجعه نمایید.