قیمت سر به سر در بورس چیست و چگونه محاسبه می شود؟
یکی از اصطلاعات و مفاهیم بورسی قیمت سر به سر است. قیمت سر به سر فروش یا قیمت سر به سر خرید در بورس مفهوم ساده ای دارد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم. این اصطلاح پرکاربرد زمانی از سوی معامله گران بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد که با خرید سهمی متضرر شده و بعد از مدتی ضررش جبران شده است. برای اینکه بدانید قیمت سر به سر در بورس چیست و همچنین آموزش نحوه محاسبه قیمت سر به سر ادامه این مقاله از سایت کارگزاریاب را مطالعه نمایید.
تعریف قیمت سر به سر خرید و فروش دربورس
قیمت سر به سر چیست؟
به هنگام انجام معامله بخشی از پول برای پرداخت کارمزد به کارگزاری کم می شود (مقاله کارمزد کارگزاری ها چقدر است را بخوانید)، حال در نظر بگیرید فرد سرمایه گذاری در معامله ای دچار ضرر شده و لحظه شماری می کند با افزایش قیمت سهم، ضررهایش جبران گردد. حال قیمتی که تمام هزینه های معاملاتی و همچنین ضررهای حاصل شده، صفر می شود، نقطه سر به سر نام دارد و آشنایی و دانستن این مفهوم برای کلیه افرادی که قصد فعالیت و سرمایه گذاری و کسب درآمد از بورس را دارند و به نوعی دنبال محاسبه ضرر و زیان های خود هستند، لازم است.
در تعریفی واضح تر باید گفت که قیمت سربه سر قیمتی است که اگر یک سهم در آن قیمت به فروش برسد، سود و زیان حاصل صفر خواهد بود و عملا معامله گر نه متضرر شده و نه سودی کسب کرده است. قیمت سر به سر یک ورقه بهادار بر اساس میانگین قیمت خرید آن و کارمزدهای مربوط به خرید و فروش آن محاسبه میشود
نحوه محاسبه قیمت سر به سر
برای مثال فرض کنید میانگین قیمت خرید سهمی 8000 ریال باشد و کارمزد خرید و فروش نیز به ترتیب ۰.۰۰۳۷۱۲ و ۰.۰۰۸۸ ارزش معامله باشد، به این ترتیب قیمت سربه سر چیزی حدود 8101 ریال خواهد بود.
به عنوان مثال دیگری فرض کنید یک معامله گر 100 میلیون تومان سهام خرید کرده است و حدود 1.25 درصد از 100 میلیون تومان معادل یک میلیون و 250 هزار تومان برای پرداخت کارمزد کسر شده است. که این پرداخت کارمزد اولین ضرر ثابت همه معامله گران است. بعد از آن 20 درصد از قیمت سهم های خریداری شده کاسته شده و پولش به 80 میلیون تومان رسیده است. پس تا به الان در کنار ضرر 20 میلیون تومان، یک میلیون و 250 هزار تومان نیز به عنوان کارمزد بوده که مجموعا 21 میلیون و 250 هزار تومان متضرر شده است. حال فرض کنید اگر قسمت سهم به 1500 تومان برسد تمامی ضررهایش جبران خواهد شد. طبق تعریفی که ذکر کردیم قیمت 1500 تومان را به عنوان قیمت و نقطه سر به سر در نظر می گیرند. قیمتی که شخص سرمایه گذار هیچگونه ضرری را متحمل نشده است و در طرف مقابل نیز هیچگونه منفعتی را کسب نکرده و برآیند این معامله صفر بوده است.
کاربرد قیمت سر به سر در بورس
کاربرد قیمت سر به سر در بورس درواقع برای کاهش دادن ضررهای احتمالی می باشد چرا که اگر سرمایه گذار به جزئیات معاملاتش شامل مبلغ کارمزد، مالیات و ضررهای احتمالی توجه داشته باشد، بازدهی و عملکرد بهتری در معاملاتش خواهد شد.
اما این مفهوم برای افرادی که قانون حد ضرر را در معاملاتشان رعایت می کنند، کمتر مورد استفاده قرار می گیرد چون این افراد پیش از اینکه معاملاتشان وارد ضررهای سنگین شود، از آن خارج می شوند و به دنبال محاسبه نقطه سر به سر نخواهند بود.
بهای تمام شده یا نقطه سر به سر
برخی از معامله گران قیمت سر به سر را همان بهای تمام شده می دانند چرا که در موقع خرید سهام یک شرکت، هزینه های مالیات، کارمزد کارگزاری به آن اضافه می شود و بهای تمام شده قیمت سهام را بیشتر می کند که در پی آن قیمت سر به سر نیز دچار تغییر خواهد شد.
سخن آخر
برای داشتن عملکرد بهتر و داشتن بازدهی بالاتر در معاملات، بهتر است با مفاهیم و جزئیات و اصطلاخات بورسی آشنا باشید. قیمت سر به سر یکی از همین اصطلاحات است که به طور معمول افراد متضرر بیشتر با این مفهوم آشنا هستند چرا که هر لحظه در انتظار آنند قیمت سهام به نقطه سر به سر برسد و بودن ضرر از سهم خارج شوند. علاوه بر این قیمت سر به سر مفهوم بهای تمام شده را دارد.