آیا امکان کلاهبرداری در کارگزاری بورس وجود دارد؟
آیا امکان کلاهبرداری در کارگزاری بورس وجود دارد؟ شاید سوال شما هم باشد و بخواهید بدانید که آیا واقعا در بورس هم کلاهبرداری می شود یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که بازار بورس نیز مستثنی از دیگر بازارهای مالی نبوده و امکان کلاهبرداری در بورس نیز وجود دارد. به طوری که برخی افراد سودجو به طرق مختلف سرمایه گذاران را فریب داده و به صورت نهان و آشکار اقدام به کلاهبرداری می کنند. در ادامه چند روش از کلاهبرداری هایی که ممکن است در بورس اتفاق بیفتد را بخوانید.
کلاهبرداری در بورس ایران
در بازار بورس نیز همانند دیگر بازارهای مالی افرادی به دنبال سودجویی از اعتماد و سرمایه مردم هستند که تعدادی از روش های کلاهبرداری در ادامه توضیح داده شده است. کارگزارن بورس نیز با استفاده از اطلاعاتی که در دسترس دارند به راحتی می توانند کلاهبرداری نمایند و به سودهای خیلی بالایی برسند.
دستکاری قیمت سهام به روش پامپ و دامپ
یکی از روش های کلاهبرداری در بورس دستکاری قیمت سهام به روش پامپ و دامپ است. در این روش صاحبان شرکت ها و اطرافیانشان اقدام به خرید سهم می کنند و قیمت سهم را به طور چشمگیری افزایش می دهند که این امر موجب هجوم سرمایه گذاران و افزایش تقاضا می شود. بعد از بالا رفتن قیمت سهم و رسیدن آن به قیمت واقعی، خودشان اقدام به فروش سهم در سقف قیمتی می کنند و در این میان افرادی که دیرتر وارد سهم شده با ریزش سهم مواجه شده و متحمل ضررهای سنگینی می شود.
این امر بیشتر در مورد شرکت های کوچک با سرمایه کم اتفاق می افتد چرا که اطلاعات مالی و بنیادی دقیقی از این شرکت ها در دسترس نیست و امکان کلاهبرداری در سهم راحتتر می باشد چون با انتشار اخبار جعلی افزایش قیمت سهم را توجیه می کنند و سهامداران را فریب می دهند.
برای اینکه گرفتار چنین اتفاق هایی نشوید، همواره چند نکته زیر را در نظر داشته باشید که نشانه های دستکاری قیمت سهام می باشد:
- افزایش قیمت سهام توجیه مالی نداشته باشد
- شرکت فعالیت تولیدی یا خدماتی متناسب و به طبع آن درآمد نداشته باشد
- شرکت نسبت به تغییر نام تجاری و یا نوع فعالیت اقدام کرده باشد
سوء استفاده از اطلاعات توسط کارگزاری
سوءاستفاده از اطلاعات توسط کارگزاری ها یکی دیگر از کلاهبرداری هایی می باشد که ممکن است در بازار اتفاق بیفتد. اطلاعات کلیه سفارشات خرید و فروش سهام در دسترس کارگزاری ها بوده و قابل مشاهده می باشد و نسبت به پیش بینی قیمت برای سهمی که با حجم بالایی از تقاضا همراه است، اقدام می کنند. سپس کارگزاری ها به همراه شریک های تجاری خود آن سهم را در بهترین و پایینترین قیمت خریداری می نمایند و منتظر افزایش قیمت می مانند. در نهایت سهم را بعد از کسب سود مورد نظر در قیمت بالایی به فروش مرسانند.
مطالعه بیشتر: کارگزاری زیر نظر چه ارگانی است؟
کلاهبرداری سبدگردانی ها
سبدگردان ها یکی از نهادهای مالی بازار سرمایه می باشند. سبدگردان ها برای افرادی که وقت یا دانش لازم و کافی برای فعالیت در بازار بورس را ندارند، با در اختیار داشتن پول سهامداران سبدی از سهام را تشکیل داده و مدیریت می کنند و در عوض کارمزد و درصدی از سود حاصل از سبدگردانی را دریافت می نمایند.
امروز افراد و سازمان های زیادی در قالب سبدگردان به صورت رسمی و غیررسمی در حال فعالیت و ارائه خدمات سبدگردانی به مشتریان هستند. سبدگردان های معتبر زیر نظر سازمان بورس به صورت رسمی فعالیت دارند. در این میان افرادی هستند که به صورت غیرقانونی و بدون داشتن مجوز، خدمات سبدگردانی می دهند به عنوان مثال افرادی که در فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی فعالیت دارند.
برخی از آنها در ازای انجام سبدگردانی تقاضای دریافت سود بالا و غیرمتعارف می کنند. همچنین خود را شریک ضرر احتمالی مشتری نمی کنند یا درصد خیلی کمی از ضرر را متقبل می شوند. در بدترین حالت نیز قراردادی دستنویس به مشتری می هند که اصلا قانونی نبوده و به راحتی اقدام به کلاهبرداری می کنند.
بنابراین اگر قصد دارید از طریق سبدگردان ها سرمایه خود را وارد بازار بورس کنید، قبل از آن از هر نظر از شرکت سبدگردان اطمینان حاصل نمایید و مطمئن شوید دارای مجوز رسمی و شناخته شده می باشد.
کلاهبرداری از طریق حساب سازی توسط شرکت ها
کلاهبرداری از طریق حساب سازی توسط شرکت ها یکی دیگر از روش های کلاهبرداری در بورس است که به راحتی ممکن است اتفاق بیفتد. در این روش با حساب سازی اطلاعات نادرست و غیرواقعی در دسترس سرمایه گذاران قرار می گیرد که با ارزش واقعی شرکت همخوانی ندارد. در این روش سعی می شود جنبه های مثبت و غیرواقعی به نمایش گذاشته شود و از این طریق قیمت سهم را بالا ببرند.
در این شرایط توصیه می شود قبل از خرید و سرمایه گذاری در سهمی، به خوبی از عملکرد مالی و وضعیت بنیادی شرکت اطلاعات کامل کسب نمایید.
فریب سرمایه گذاران در شبکه های اجتماعی
اگر قصد سرمایه گذاری در بازار بورس را دارید، مراقب باشید در دام افراد کلاهبردار و سودجو که در شبکه های اجتماعی فعالیت دارند، نیفتید. فریب سرمایه گذاران در شبکه های اجتماعی یکی دیگر از روش های کلاهبرداری می باشد که به کرات شاهد آن بوده اییم که سرمایه افراد از این طریق از چنگشان درآمده و متضرر شده اند.
از طرفی برخی از این افراد اقدام به سیگنال دهی می کنند و افراد نابلد و غیر حرفه ای با عمل به این سیگنال های خرید و فروش انها را به سوی هدفشان همراهی میکنند. پس در این مورد نیز کاملا آگاه و محتاط باشید.
همچنین بخوانید: شکایت از کارگزاری
سخن آخر
همانطور که دانستید در بازار بورس نیز امکان کلاهبرداری وجود دارد. کارگزارن نیز که یکی از نهادهای مالی اصلی بورس هستند می توانند دست اقدامات نادرست بزنند و به نوعی کلاهبرداری نمایند.