ضرر پالایش یکم و دارا یکم، جبران میشود؟/ سهامداران همچنان در انتظار احیای ارزش ذاتی صندوقهای ETF
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به لزوم تغییر اساسنامه دو صندوق دارا یکم و پالایشی یکم، از پیگیری این سازمان برای انجام اصلاحات در اساسنامه دو صندوق مذکور خبر داد.
به گزارش کارگزاریاب؛ 22 تیرماه سال جاری، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، با اشاره به وضعیت دارا یکم و پالایشی یکم گفت: لازم بود اساسنامه این دو صندوق اصلاح شود که اصلاحات آن انجام شده است، اما از آنجایی که مصوبه هیات وزیران بود، باید در این هیات اصلاحات صورت بگیرد.
به گفته عشقی، این پیشنهاد در دولت وجود دارد و سازمان پیگیر آن است تا اصلاحات هر چه سریعتر انجام، ابلاغ و اجرا شود. بر اساس این اصلاحات، مدیر صندوق میتواند صدور ابطال بزند تا قیمت صندوق به ارزش ذاتی خود برسد.
۲۱ تیرماه سال جاری بود که علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، از احیای ارزش ذاتی صندوقهای پالایش یکم و دارا یکم خبر داد. این در حالی است که پیش از این و در اسفندماه سال گذشته، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز این وعده را مطرح کرده بود. حتی فروردین ماه سال جاری هم، سه راهکار برای برون رفت این صندوقها از بحران ارائه شده بود. اما هیچ کدام از این وعدهها و راهکارها تاکنون نتیجه ملموسی به همراه نداشته است.
بر اساس این پیشنهادات سهگانه، اشخاص غیردولتی سهامدار این صندوقها باید بتوانند در صندوقها اعمال رأی کنند. پیش از این، تنها دولت امکان تاثیرگذاری مستقیم در مجمع صندوقها را داشت و سایر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی امکان مشارکت در تصمیمگیری این صندوقها را نداشتند.
بنابر پیشنهاد دوم، این ETFها به صندوقهای فعال و بخشی تبدیل شوند؛ به این معنی که صندوقها میتوانند ترکیب سبد سهام را تغییر داده و بازارگردان نیز داشته باشند. این در حالی است که پیش از این در سبد سهام صندوق پالایش یکم تنها چهار نماد «شتران»، «شپنا»، «شبندر» و «شبریز» و در سبد سهام صندوق دارا یکم، نمادهای «وبملت»، «وبصادر»، «وتجارت»، «اتکام» و «البرز» وجود داشت و با مدیریت غیرفعال (عدم امکان تغییر در تعداد سهام موجود و خرید و فروش نماد جدید) اداره میشد.
سومین پیشنهاد، امکان فروش واحدهای ممتاز این صندوقها در یک مزایده و واگذاری آن به بخش خصوصی برای جذب نقدینگی بیشتر است. این پیشنهاد نیز، در راستای پیشنهاد اول بوده و امکان فروش واحدهای ممتاز را به منظور جذب منابع جدید و به کارگیری در اداره صندوق به منظور افزایش قدرت مانور سرمایهگذاری مطرح کرده است.
صندوق پالایش یکم که از باقیمانده سهام دولت در چهار پالایشگاه تهران، تبریز، اصفهان و بندرعباس تشکیل شده است، در شرایطی عرضه شد که بازار سهام در حال اصلاح بود و اختلاف دو وزارتخانه نفت و اقتصاد بر سر مدیریت این صندوق، بهانهای برای ریزش شدید بورس شد.
از سوی دیگر، نزدیک به دو سال است که دو صندوق دارا یکم و پالایش یکم در ضرر به سر میبرند و حتی برخی از روزهای صعودی در بازار سرمایه و سبزپوشی شاخص نیز نتوانست این دو صندوق را به NAV (ارزش ذاتی) خود برساند. این در حالی است که عملکرد این صندوقها، ارتباطی مستقیم با عملکرد دارایی و نحوه مدیریت آنها دارد و ارزش هر صندوق از واحدهای سرمایهگذاری تشکیل شده، با NAV یا خالص ارزش داراییهای صندوق مشخص میشود.
در سه ماهه ابتدایی سال جاری نیز، دو صندوق صندوق دارا یکم و پالایش یکم نسبت به رشد شاخص کل بورس، رشد کمتری را ثبت کردند که متاثر از رشد ضعیف سهامهای گروه بانکی و بیمه و پالایشیها در مدت زمان مذکور بود.
اگر ساختار دو صندوق دارا یکم و پالایشی یکم اصلاح شود، قیمت این دو صندوق میتواند به ارزش خالص داراییهای آنها نزدیک شود.
اصلاحات در اساسنامه صندوق باید انجام شود که موافقت کلی آن اخذ شده و باید برای تصویب به هیات دولت برود. با این حال، تاکنون اقدامی قطعی برای بهبود بازدهی غیرقابل قبول صندوق پالایشی یکم و دارا یکم انجام صورت نگرفته است و ضرر سهامداران همچنان ادامه دارد.