کارگزاری چیست و نقش کارگزاری ها در بورس چه می باشد؟
کارگزاری چیست و چه وظایفی دارد؟
در این مقاله به موضوع کارگزاری چیست و نقش کارگزاری ها در بورس پرداخته شده است تا بدانیم وظایف کارگزاری ها چیست و دقیقا چه کاری انجام می دهند. بنابراین اگر شما هم جزء آن دسته از عزیزانی هستید که می خواهید بدانید کارگزاری چیست و چه نقشی در بازار بورس کشور دارد، این نوشته را از دست ندهید. شایان ذکر است که امروز روز بانک، بیمه و بورس ضلع های اقتصادی هر کشور را تشکیل می دهند و افراد جهت کسب خدمات بانکی و بیمه ای، به بانک مورد تایید بانک مرکزی و بیمه مورد تایید بیمه مرکزی مراجعه می نمایند. حال برای ورود به بازار بورس و سرمایه گذاری در بازار سهام و به طور کلی کسب خدمات در حوزه بورس، لازم است افراد به یکی از کارگزاری های تایید شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه نمایند و درواقع درگاه ورود به بازار سرمایه کارگزاری های بورسی می باشند. در توضیح ساده تر می توان گفت کارگزاری واسطه ای بین سهامداران و سرمایه گذاران با شرکت های حاضر در بازار بورس می باشد تا شما بتوانید به راحتی به انجام معاملات در بورس بپردازید. اما نقش کارگزاری ها در بورس چیست و کارگزاری ها چه وظایفی دارند.
کارگزاری بورس چیست؟
در پاسخ به سوال اینکه کارگزاری بورس چیست؟ باید گفت که کارگزاری ها اشخاص حقوقی بوده که با دریافت مجوز از سازمان بورس نقش واسط بین سهامداران و شرکت های بورسی را دارند و به سهامداران خدمات می دهند تا با دسترسی به سهام کلیه شرکت ها، به راحتی بتوانند سهام شرکت ها را خرید و فروش نمایند.
کارمزد کارگزاری ها در بورس چقدر است؟
شاید برایتان سوال ایجاد شود که ارائه خدمات به سهامداران و سرمایه گذاران چه نفعی برای کارگزاران دارد؟ لازم است بدانید کارگزاری ها در ازای خدماتی که به مشتریان خود ارائه می دهند، مبلغی تحت عنوان کارمزد معاملاتی را از شما دریافت می کنند. کارمزد معاملات بعد از انجام خرید یا فروش انجام شده از حساب مشتری کسر می شود و برای انجام اموری چون تکمیل فرم های پرداخت کارمزد در طی یک ماه یا یک سال، کارمزدی کسر نمی شود.
طبق قانون بابت فروش سهام معادل ۰٫۵ درصد ارزش فروش سهام به صورت خودکار کسر میگردد.
نقش کارگزاری در خرید و فروش سهام
به عبارتی دیگر کارگزاری همانند یک بنگاه تجاری بوده که امکان خرید و فروش سهام شرکت ها را بین خریدار (سهامداران) و فروشنده (شرکت های بورسی) برقرار می سازد. کارگزاران سفارش های خرید و فروش سهامداران را دریافت، ثبت و برای سازمان بورس ارسال می کنند تا معاملات صورت پذیرد. اما خرید و فروش سهام شرکت ها به همین آسانی نبوده بلکه نیازمند انجام مراحل و تشریفاتی است که باید از سوی متقاضی صورت گیرد. به بیان روشن فردی که قصد فعالیت در بازار سهام و سرمایه گذاری در بورس را دارد، باید در کنار ثبت نام در کارگزاری، در سامانه سجام نیز ثبت نام کند و احراز هویت شود.
نحوه ثبت نام در کارگزاری ها چگونه است؟
با ثبت نام در سامانه سجام و احراز هویت در آن، کد بورسی (کد سهامداری) دریافت می شود. لازمه ثبت نام و احراز هویت در کارگزاری ها دریافت نام کاربری و رمز عبور و دسترسی به سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری ها و راحتی انجام معاملات می باشد.
ثبت نام و احراز هویت در کارگزاری ها هم به صورت حضوری و هم به صورت غیرحضوری صورت پذیرد. اسامی و نحوه ثبت نام غیرحضوری کارگزاری ها را در گزارش کدام کارگزاری ها احراز هویت غیرحضوری دارند بخوانید.
تا اینجا دریافتیم که کارگزاری واسطه معامله گری را انجام می دهد و راحتی خرید و فروش سهام شرکت ها را برقرار می سازد. علاوه بر این باید دو نکته دیگر را نیز بدانید. اولا کارگزاری ها علاوه بر بازار اوراق بهادار، در بازار بورس مشتقات، بورس انرژی و بورس کالا نیز فعالیت دارند. دوما کارگزاری ها تنها فقط واسطه معامله گری نبوده بلکه خدمات خوبی به سرمایه گذاران از جمله ارائه اعتبار معاملاتی، مشاوره سرمایه گذاری، سبدگردانی، تخفیفات معاملاتی و … ارائه می هند. در ادامه توضیحات بیشتر را بخوانید.
کارگزاری ها چه خدماتی ارائه می دهند؟
تا اینجا درباره نقش و سازوکار کارگزاری ها صحبت کردیم و گفتیم کارگزاری چیست در ادامه درباره وظایف کارگزاری ها صحبت می کنیم. کارگزاری ها خدمات متنوعی را ارائه میدهند که به شرح ذیل است:
اعتبار معاملاتی
در حال حاضر بیش از 100 کارگزاری فعال در بازار بورس فعالیت دارند. مشتریان این کارگزاری ها در صورت درخواست و داشتن شرایط لازم، می توانند اعتبار دریافت نمایند. اعتبار اعطایی توسط کارگزاری به مشتری براساس گردش حساب افراد می باشد. به طوری که اگر مشتری عضو کارگزاری باشد گردش حساب فصل گذشته او مورد بررسی قرار خواهد گرفت و اگر مشتری جزء کارگزاری نباشد، از ایشان درخواست میشود تا گردش حساب سه ماه قبل خود را در فرمت اکسل یا pdf جهت بررسی به واحد اعتبارات کارگزاری ارسال نماید. سپس گردش حساب مورد بررسی قرار گرفته و مبلغ اعتبار قابل اعطا اعلام کی گردد.
بیشتر بخوانید: کدام کارگزاری ها اعتبار می دهند؟
مشاوره سرمایه گذاری
از جمله خدکاتی که کارگزاری ها در اختیار سرمایه گذاران و سهامداران قرار می دهند، مشاوره سرمایه گذاری است. افراد زیادی هستند که وجه نقد زیادی در اختیار داشته اما به دلیل نداشتن تخصص نمی دانند چگونه در بورس سرمایه گذاری کنند که در چنین حالتی نیاز به مشاوره با اشخاص کاربلد احساس می شود. به این ترتیب افراد متقاضی در صورت تمایل می توانند از مشاوران کارگزاری ها راهنمایی و مشورت دریافت نمایند.
تخفیفات معاملاتی
از دیگر خدماتی که کارگزاران در اختیار مشتریان خود قرار می دهند، تخفیفات معاملاتی بوده. به طوری که همانگونه که ذکر شد کارمزدی بابت انجام خرید و فروش سهام کسر می گردد که سقف آن از سوی سازمان بورس تصویب شده است، با این حال کارگزاری هایی هستند که با هدف ارائه خدمات بهتر و جذب مشتری، تخفیفانی در کارمزد معاملات اعمال میکنند.
خدمات آموزشی
آموزش بورس، از دیگر خدماتی هست که یک کارگزاری خود می تواند در اختیار مشتریان قرار دهد. چرا که لازمه ورود به بازار سرمایه کسب آگاهی و دانش لازم و کافی می باشد، به همین دلیل برخی از کارگزاری ها به مشتریان خدمات آموزشی ارائه می هند.
سبدگردانی
سبدگردانی از دیگر مزایای کارگزاری ها می باشد. همه افراد در کنار نداشتن تخصص، وقت و فرصت کسب دانش بورسی را نیز ندارند، به همین دلیل یکی از راهکارهای خوب برای سرمایه گذاری در بورس برای چنین افرادی، انتخاب سبدگردانی می باشد. در سبدگردانی پول خود را به تیم سبدگردان که تیمی مجرب، متخصص و کاربلد بوده، سپرده می شود که سبدگردان بر اساس ویژگی های سرمایه گذار مانند سطح ریسک پذیری و میزان سرمایه، سبدی مناسب تشکیل داده و مدیریت می کند.
سخن آخر
در این مقاله معنی و مفهوم کارگزاری را فراگرفتیم و دانستیم که نقش کارگزاری ها در بورس چیست. حال آن دسته از عزیزانی که قصد کسب اطلاعات بیشتر و دقیقتر را دارند، می توانند با کارگزاریاب ارتباط برقرار کرده و پاسخ تمام سوالات خود را روشن و دقیق دریافت نمایند. شایان ذکر است که کارگزاریاب اولین پایگاه تحلیلی و مقایسه کارگزاری های ایران بوده که دارای تیمی از متخصصان بازار سرمایه و فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران می باشد.