آموزشبازار سرمایه

مجمع چیست و چند نوع مجمع در بورس داریم + نحوه بازگشایی و تغییر قیمت سهم بعد از مجمع

مجمع در بورس چیست و انواع آن کدامند، از جمله سوالات پرتکرار افرادی است که به تازگی قصد ورود به بازار سرمایه و فعالیت در آن را دارند. به همین دلیل برآن شدیم تا با مقاله ای دیگر از سایت کارگزاریاب با موضوع مجمع چیست و چند نوع مجمع در بورس داریم؟ در خدمت شما سهامداران و سرمایه گذاران باشیم.

در ادامه این نوشته به سوالاتی چون مجمع چیست؟ چند نوع مجمع وجود دارد؟ وظایف مجامع چیست؟ هدف از برگزاری مجمع چیست؟ چگونه از زمان و محل برگزاری مجمع شرکت ها باخبر شویم؟ توقف و بازگشایی نماد قبل و بعد از مجمع و … پاسخ داده ایم. پس تا انتهای ایم مقاله همراه ما باشید.

مجمع چیست؟

مجمع که یکی از اتفاقات مهم بازار سرمایه بوده، جلسه ای است که توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس با حضور اعضای هیئت مدیره شرکت، مدیران و سهامداران حقوقی و حقیقی برگزار می شود. به عبارت دیگر مجمع تجمع صاحبان سهام شرکت است که با اهداف و دستور جلسات مختلف برگزار می شود و طی آن تصمیمات مختلفی اتخاذ می گردد و با موافقت سهامداران به تصویب می رسد.

مجمع گردهمایی مدیران به همراه سهامداران برای بررسی مسائل مهم شرکت می باشد تا وضعیت شرکت، عملکرد هیئت مدیره، برنامه های فعلی و آتی، فعالیت ها، افزایش سرمایه و … مورد بحث و بررسی قرار گیرد و اهداف و راهبردهای جدید تعیین گردد.

مجامع شرکت ها باید سالی یکبار برای رسیدگی به ترازنامه و صورت سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی و مطالبات شرکت و صورتحساب دوره عملکرد دوره‌ای شرکت و رسیدگی به گزارش مدیران، اعضای هیئت‌مدیره، بازرسان و سایر امور مربوط به حساب‌های سال مالی برگزار شود.

انواع مجمع در بورس

انواع مجمع در بورس
انواع مجمع در بورس

در بازار سرمایه 4 نوع مجمع داریم که به شرح زیر است:

  1. مجمع موسس
  2. مجمع سالیانه
  3. مجمع فوق العاده
  4. مجمع عادی به طور فوق العاده

در ادامه تعریف و وظایف هر یک از این مجامع به طور کامل شرح داده شده است.

1. مجمع موسس چیست؟

اعضای تشکیل دهنده مجمع موسس، موسسین و سهامداران اولیه شرکت های سهامی عام می باشند که از قبل و در زمان تاسیس شرکت حضور داشته اند. از جمله صلاحیت های این مجمع انتخاب اولین مدیران، بازرسان و تصویب طرح اساس‌ نامه و انتخاب روزنامه رسمی می باشد. برای اینکه جلسه مجمع عمومی موسس تشکیل گردد لازم است عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد کرده اند، در مجمع حضور داشته باشند. حال اگر در اولین دعوت حضور موسسین به حد نصاب نرسد، دو نوبت دیگر مورد دعوت قرار می گیرند.

در سومین نوبت لازم است حداقل صاحبان یک سوم شرکت در مجمع حضور داشته باشند و کلیه تصمیمات باید با اکثریت دو سوم آراء حاضرین اتخاذ شود. اما اگر اکثریت لازم حاضر نشوند، عدم تشکیل شرکت توسط موسسین اعلام می شود.

وظایف مجمع موسس

مجمع موسس وظایف زیر را بر عهده دارد:

  • تصویب طرح اساسنامه شرکت و اصلاح آن در صورت نیاز
  • تصویب اولین مدیران و بازرسان
  • تعیین روزنامه کثیرالانتشار
  • رسیدگی به گزارش موسسین
  • احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ

2. مجمع سالانه چیست؟

مجمع عمومی عادی سالیانه یکی از مهمترین مجامعی است که شرکت ها برگزار می کنند. مجمع سالیانه سالی یکبار در پایان سال مالی به منظور تصویب صورت های مالی، بررسی گزارش عملکرد هیئت مدیره، استماع گزارش بازرسان شرکت و انتخاب آنها برای دو سال دیگر، تصمیم گیری درخصوص سود نقدی قابل تقسیم میان سهامداران تشکیل می شود. شایان ذکر است که مطابق با قانون تجارت، شرکت ها وظیفه دارند حداکثر 4 ماه بعد از پایان سال مالی مجمع سالانه را برگزار کنند.

پایان سال مالی شرکت های مختلف متفاوت بوده اما سال مالی اکثر شرکت‌ های بورسی و فرابورسی پایان اسفندماه می باشد. بنابراین با در نظر گرفتن قانون ذکر شده، اردیبهشت تا تیر ماه به عنوان فصل مجامع در نظر گرفته می شود و اکثر شرکت ها در این بازه زمانی مجامع خود را برگزار می کنند.

برای تشکیل مجمع سالیانه لازم است حداقل بیش از نصف سهامداران حضور داشته باشند و با اکثریت نصف به‌ علاوه یک آراء حاضر در جلسه رسمی، تصمیمات قابل اعتبار خواهد بود.

همانطور که گفته شد مهلت قانونی شرکت برای برگزاری مجمع سالیانه حداکثر 4 ماه بعد از اتمام سال مالی است. دعوت صاحبان سهام شرکت از طریق انتشار آگهی دعوت به مجمع در روزنامه های کثیرالانتشار، سایت رسمی سازمان بورس، سامانه کدال، سایت شرکت انجام می شود. آگهی دعوت به مجمع حداقل 10 روز و حداکثر 40 روز قبل از برگزاری مجمع منتشر می شود.

وظایف مجمع سالیانه چیست؟

در مجمع سالیانه به ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی رسیدگی می شود

  • مدیران و بازرسان قانونی شرکت انتخاب می شوند
  • ترازنامه مورد تصویب قرار می گیرد
  • درباره سود تقسیمی میان سهامداران تصمیم گیری می شود (طبق قانون تجارت، شرکت های بورسی تا 8 ماه بعد از برگزاری مجمع سالانه این فرصت را دارا هستند که سود نقدی حاصل شده را بین سهامداران به طور کامل توزیع نمایند)
  • روزنامه کثیرالانتشار جهت انتشار آگهی ها و اطلاعیه های شرکت تعیین می گردد

3. مجمع فوق العاده چیست؟

مجمع فوق العاده چیست؟
مجمع فوق العاده

مجمع عمومی فوق العاده نیز یکی از دیگر از مجامعی است که شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس برگزار می کنند تا درخصوص مسائل مهمی از جمله افزایش سرمایه، انحلال شرکت، تطابق اساسنامه با نمونه سازمان بورس و … تصمیم گیری نمایند.

برای آنکه مجمع فوق العاده تشکیل گردد لازم است دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند، حاضر شوند. حال آنکه تصمیمات با اکثریت دوسوم آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر می باشد.

وظایف مجمع فوق العاده

مجمع فوق العاده وظایف زیر را بر عهده دارد:

  • افزایش یا کاهش سرمایه
  • تغییر اساسنامه
  • انحلال شرکت
  • تغییر نام و محل شرکت
  • تغییر موضوع شرکت

4. مجمع عادی به طور فوق العاده چیست؟

مجمع عادی به طور فوق العاده تقریبا همانند مجمع عمومی عادی سالیانه می باشد . تنها فرقی که با مجمع سالیانه دارد، زمان برگزاری می باشد. یعنی در زمانی غیر زمان تعیین شده در اساسنامه، برگزار می شود. مجمع عادی به طور فوق العاده با دستور جلساتی چون تغییر در ترکیب سهامداران و انتخاب اعضای هیئت مدیره تشکیل می شود.

مجمع عادی به طور فوق العاده برا اینکه به رسمیت شناخته شود، لازم است سهامداران 50 درصد از سهام شرکت در مجمع حاضر شوند. اگر اولین نوبت از مجمع به حد نصاب نرسد، مجمع برای دومین بار با دارندگان بیش از 15 درصد سهام برگزار می شود. تصمیمات نیز با آراء نصف به علاوه یک نفر حاضرین معتبر است.

نحوه اعلام زمان و محل برگزاری مجمع

شاید برایتان سوال باشد که چطور و چگونه از محل و زمان برگزاری مجامع شرکت ها مطلع شویم. لازم به ذکر است که شرکت ها وظیفه دارند حداقل 10 روز قبل از برگزاری مجمع، سهامداران را مطلع کنند. برای اینکار آگهی دعوت به مجمع در سامانه کدال منتشر و در اختیار سهامداران قرار می گیرند. این آگهی در بر دارنده زمان، تاریخ، محل تشکیل و دستور جلسه مجامع می باشد.

آگهی دعوت به مجمع 10 روز زودتر از تاریخ برگزاری منتشر می شود تا سهامداران در مورد شرکت یا عدم شرکت در مجمع و همچنین گهداری یا خرید و فروش سهام شرکت تصمیم گیری نمایند. اگر مایل به شرکت در مجمع می باشید باید یک روز قبل از برگزاری مجمع، به همراه کارت ملی خود به نشانی موجود در آگهی یا وبسایت شرکت مراجعه و کارت ورود به مجمع دریافت نمایید. سهامداران می توانند به افراد دیگر هم وکالت دهند تا به جای آنها در مجمع حضور یابند.

توقف و بازگشایی نماد قبل و بعد از مجمع چگونه است؟

توقف و بازگشایی نماد قبل و بعد از مجمع

معمولا دو روز قبل از برگزاری مجمع، نماد معاملاتی شرکت در بازار بورس متوقف می شود و دیگر امکان خرید یا فروش سهم وجود ندارد، پس اگر مایل به خرید یا فروش سهم شرکتی قبل از مجمع می باشید، به این نکته توجه داشته باشید.

بازگشایی نماد بعد از مجمع در بهترین شرایط دو روز کاری بعد از برگزاری مجمع می باشد. اگر مجمع فوق العاده با تصویب افزایش سرمایه بالای 200 درصد برگزار گردد، نماد سهم بعد از ثبت افزایش سرمایه و انتشار آگهی آن در سامانه کدال بازگشایی می شود.

بازگشایی سهم بعد از برگزاری مجمع تقسیم سود سهام یا افزایش سرمایه، بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت بازگشایی می گردد، در غیر این صورت بازگشایی با محدودیت دامنه نوسان قیمت خواهد بود.

توجه داشته باشید اگر قبل از زمان برگزای مجمع موفق به فروش سهم نشوید و در زمان مجمع سهامدار شرکت باشید، هر گونه تصمیماتی که در مجمع اتخاذ می شود مثل تقسیم سود نقدی، تصویب افزایش سرمایه و … شامل سهام و دارایی شما نیز خواهد شد.

نکته دیگری که وجود دارد این است که شاید برخی از سهامداران تصور کنند با فروش سهم بلافاصله بعد از مجمع، تصمیمات اتخاذ شده در مجمع شامل حال سهم و دارایی ها آنها نشود، اما این تصور اشتباه بوده و به عنوان مثال اگر شما سهم خود را بلافاصله بعد از بازگشایی نماد بعد از مجمع به فروش رسانید، سود نقدی تقسیم شده یا حق تقدم تعلق گرفته در مجمع فوق العاده افزایش سرمایه، متعلق به شما نیز خواهد بود حتی اگر سهم را یک روز بعد از مجمع به فروش رسانید. چرا که شما در زمان مجمع سهامدار بوده ایید.

قیمت سهام بعد از مجمع چگونه تغییر می کند؟

شرکت ها در پایان سال مالی مجمع سالیانه برگزار می کنند و در صورت داشتن عملکرد خوب و سودآور در سال مالی طی شده، اقدام به تقسیم سود نقدی می کنند. اما گاها پیش می آید هیچ سودی وجود ندارد و شرکت متحمل ضرر نیز شده است. حال به طور کلی اگر سودی محقق شود، یا به طور کامل بین سهامداران تقسیم می شود یا درصد بیشتری از سود در شرکت ذخیر و برای توسعه شرکت استفاده می شود.

هنگامی که در مجمع شرکت تصویب می گردد سود سهام میان سهامداران توزیع گردد، نماد بدون محدودیت بازگشایی می شود و سود تقسیمی از قیمت سهم کسر می گردد و به عبارتی قیمت تئوریک کم کردن سود از قیمت سهام قبل از مجمع است.

سود تقسیمی تصویب شده در مجمع – قیمت سهم روز قبل از مجمع = قیمت سهم در روز بازگشایی

عرضه و تقاضا در زمان بازگشایی نماد نیز قیمت سهم را دچار تغییراتی می کند و ممکن است در قیمت بالاتر یا پایینتر از قیمت تئوریک قرار گیرد و این بستگی به میزان سود تقسیمی دارد که اگر مبلغ سود بالا باشد، تقاضا برای سهم بالا می رود اگر مبلغ سود کم و یا شرکت متضرر باشد، فروشندگان بیشتر خواهند بود و قیمت سهم با افت همراه می شود.

سخن آخر

در این مقاله دریافتیم مجمع گردهمایی مدیران عامل و سهامداران شرکت می باشد که در مواقع و شرایط مختلف جهت رسیدگی به وضعیت شرکت و تصمیم گیری درخصوص فعالیت ها و برنامه های حال و آینده شرکت برگزار می گردد.

انواع مجامع با جزئیات کامل شرح داده شد و نکات قابل توجهی نیز درخصوص توقف، نحوه بازگشایی و قیمت سهام بعد از مجمع نیز ذکر گردید. امیدواریم پاسخ سوالات خود را به طور کامل دریافت کرده باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا