کارگزار ناظر چیست و چگونه درخواست تغییر کارگزار ناظر را انجام دهیم؟
کارگزار ناظر چیست و چگونه درخواست تغییر کارگزار ناظر را انجام دهیم؟ یکی از سوالات مهم فعالان بورسی است. لازم است بدانید که سرمایه گذار نمی تواند به شکل مستقیم سهام شرکتی را خریداری نماید و این کار از طریق کارگزاری ها به عنوان اصلی ترین نهاد مالی بازار سرمایه صورت می پذیرد. به این ترتیب کارگزاری ها نقش واسطه میان خریدار و فروشنده را دارند که با انجام معامله درصدی از ارزش معامله را به عنوان دستمزد خود دریافت می نمایند. اما اصطلاح کارگزار ناظر چیست و نحوه تغییر کارگزار ناظر چگونه است؟
همچنین بخوانید: نحوه ثبت نام در کارگزاری
کارگزار ناظر چیست؟
همانطور که دانستید معامله گران و فعالان بازار سرمایه برای خرید و فروش سهام شرکت ها باید از طریق کارگزاری ها اقدام نمایند چرا که معاملات مستقیم برای سهامداران وجود ندارد. سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین سازمان سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه در سال های گذشته قوانینی را تصویب نمودند مبنی بر اینکه زمانی که سرمایه گذاران سهام شرکتی را از طریق یکی از کارگزاری ها خریداری می کنند، برای فروش سهام آن شرکت نیز تنها از طریق همان کارگزاری اقدام نمایند.
به عبارتی دیگر کلیه اطلاعات مربوط به آن سهام شامل خرید و فروش و … باید در اختیار یک کارگزار قرار گیرد که به در اصلاح کارگزار ناظر نامیده می شود. به عبارت و در تعریفی دیگر کارگزار ناظر به کارگزاری گفته می شود که شما برای اولین بار سهام مورد نظر خود را از طریق آن خریداری کرده اید.
در نظر بگیرید سهام شرکتی را در به عنوان مثال در کارگزاری مفید خریداری نموده و فروخته اید. حالا بعد از گذشت چند ماه قصد دارد سهام همان شرکت را اینبار در کارگزاری فارابی خریداری نمایید. اما این سهم خریداری شده در پرتفوی شما در کارگزاری فارابی قابل مشاهده و نمایش نخواهد بود چرا که برای اولین بار در کارگزاری مفید خریداری کرده و کارگزاری مفید کارگزار ناظر آن سهم می باشد. در چنین باید فرآیند تغییر کارگزار ناظر را انجام دهید. با تغییر کارگزار ناظر سهام مورد نظر به کارگزاری فارابی انتقال می یابد و در سبد سهامتان به نمایش درمی آید.
ذکر این نکته لازم است پیش از اقدام به تغییر کارگزار ناظر، کارگزار جدید را از تمام جهات بویژه خدمات ارائه شده مورد بررسی قرار دهید و سپس نسبت به تغییر کارگزار ناظر اقدام نمایید. برخی از خدماتی که یک کارگزار ناظر می تواند ارائه دهد شامل موارد ذیل است:
- امکان معامله کردن سهام شرکت ها، حق تقدم و تمامی اوراق بهادار موجود در بورس در کارگزاری فراهم باشد
- شرایط لازم برای خرید و فروش انواع اوراق بدهی شامل اسناد خزانه اسلامی، اوراق مشارکت، اوراق اجاره و… را داشته باشد
- خدمات فعالیت در بورس کالا، بورس انرژی ارائه دهد
- مشاوره سرمایه گذاری ارائه دهد
- فعالیت های بازارگردانی داشته باشد
- سامانه معاملاتی پرسرعت و بدون قطی و مشکل داشته باشد
- و …
همچنین بخوانید: در کدام کارگزاری ثبت نام کنیم
تغییر کارگزار ناظر چگونه است؟
چگونه درخواست تغییر کارگزار ناظر را انجام دهیم؟
قبل از هر چیز باید بدانید که تغییر کارگزار ناظر با تغییر کارگزاری متفاوت است.
تغییر کارگزار ناظر از موارد اجتناب ناپذیر بازار سرمایه می باشد که حداقل یکبار برای هر سرمایه گذار و سهامداری پیش می آید و حال نداند تغییر کارگزار ناظر از چه طریقی انجام می شود و برایش سوال مطرح می شود چگونه درخواست تغییر کارگزار ناظر را انجام دهیم؟ شایان ذکر است که تغییر کارگزار ناظر از 2 طریق حضوری و اینترنتی قابل انجام است.
روش های تغییر کارگزار ناظر
برای تغییر کارگزار ناظر در روش حضوری لازم است فرد سرمایه گذار با به همراه داشتن مدارک شامل اصل و کپی شناسنامه به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه نماید و درخواست تغییر کارگزار ناظر خود را در این نهاد مالی ثبت نماید. اما باید بدانید روش حضوری تغییر کارگزار ناظر روشی منسوخ شده است چرا که زیرساخت های اینترنتی گسترش یافته و از طریق اینترنت براحتی می توان درخواست کارگزار ناظر داد.
در روش غیرحضوری و اینترنتی تنها لازم است به پنل کاربری خود در سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری مراجعه نمایید و با انتخاب آیکن تغییر کارگزار ناظر، نسبت به تغییر آن اقدام کنید. در حال حاضر اکثر خدمات کارگزاری ها به صورت غیرحضوری و در بستر اینترنت ارائه می گردد.
در پنل کاربری کارگزاری ها گزینه ای با عنوان «تغییر کارگزار ناظر» وجود دارد و فعالان بازار سرمایه با انتخاب این گزینه و درج نماد مورد نظر خود می توانند فرآیند تغییر کارگزار را به راحتی انجام دهند.
نکته دیگری که قابل ذکر است این می باشد که اگر معامله مربوط به سهامی در پرتفوی سرمایه گذاری قابل مشاهده نمی باشد، می توانید به درگاه ذینفعان بازار سرمایه به آدرس ddn.csdiran.ir مراجعه نمایید و سبد سهام خود را مشاهده نمایید و اگر سهام مورد نظر شما در این سامانه وجود داشت تغییر کارگزار ناظر را در پنل کاربری خود انتخاب کنید و پرتفوی سرمایه گذاری خود را به روز رسانی کنید.
از کجا بفهمیم کارگزار ناظر سهام هایمان کدام است؟
گاها پیش می آید سهامداران به دلیل دریافت خدمات از بیش از یک کارگزاری، فراموش می کنند کدام سهام را در کدام کارگزاری خریداری کرده اند و برایشان سوال می شود از کجا بفهمیم کارگزار ناظر سهام هایمان کدام است؟ برای این کار می توانید به سامانه اینترنتی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به نشانی csdiran.com مراجعه کنید. در این سامانه لیست کلیه نمادها به همراه کارگزار خریدار سهام هایتان قابل مشاهده می باشد.
سخن آخر
پیش از این معامله گران می توانستند سهام خود را در کارگزاری ها مختلف به فروش برسانند و الزامی برای یکی بودن کارگزار خریدار و کارگزار فروشنده وجود نداشت اما طی سال های اخیر اصطلاحی تحت عنوان کارگزار ناظر ایجاد شد تا خرید و فروش هر سهمی تنها از طریق یک کارگزار امکان پذیر باشد. حال اگر سرمایه گذاری قصد فروش سهام خود در کارگزاری دیگری را دارد باید تغییر کارگزار ناظر انجام دهد. ابزار تغییر کارگزار ناظر در پنل کاربری کلیه کارگزاری ها وجود دارد بنابراین فقط لازم است به پنل کاربری خود در کارگزاری دوم که قصد فروش سهام در آن را دارید، مراجعه و با ثبت نام سهام، درخواست تغییر کارگزار ناظر را ثبت کنید.