سامانه سجام چیست و چه کاربردی دارد؟
سامانه سجام چیست و چه کاربردی دارد؟موضوعی که در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پاسخ داده شده است. سامانه سجام چیست؟ در ردیف پرتکرارترین سوالات در بین افرادی قرار دارد که به تازگی قصد ورود به حوزه بورس را دارند و احتمالا سهامداران عدالت که شرط دریافت سود سهام عدالت ثبت نام در سامانه سجام می باشد. “سجام” مخفف سامانه جامع اطلاعات مشتریان می باشد. “سامانه سجام” نیز سامانه ای است که از سوی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه راه اندازی شده است. سامانه ای جامع برای ثبت نام اطلاعات همه سرمایه گذاران و خدمات رسانی فراگیر و یکپارچه می باشد. به این ترتیب اولین گام برای ورود و فعالیت در بازار سرمایه ثبت نام در سامانه سجام می باشد. حال سامانه سجام چه کاربردهایی دارد؟
در ادامه این مقاله درباره سامانه سجام و کاربردهایش بیشتر بخوانیدو بدانید.
سامانه سجام چیست؟
سجام اختصاری از سامانه جامع اطلاعات مشتریان می باشد که به منظور خدمات رسانی بهتر، بهبود نظارت، ارتقا سرعت و کیفیت ارائه خدمات به مشتریان و همچنین در اختیار داشتن اطلاعات هویتی، شغلی، سوابق معاملاتی کلیه سرمایه گذاران از سوی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه راه اندازی شد. تمام سرمایه گذاران شامل سرمایه گذاران حقیقی، حقوقی، ایرانی و خارجی که قصد فعالیت در بازار سرمایه را دارند باید در سامانه سجام ثبت نام نمایند.
در واقع هدف اصلی از ایجاد و راه اندازی سامانه سجام، ارائه خدمات یکپارچه به سرمایه گذاران بود. با راه اندازی سامانه سجام امور فعالان بازار سرمایه و مشتریان آسان تر انجام می شود، خدمات بهتر و سریعتر صورت می پذیرد، در زمان لازم جهت انجام امور مالی صرفه جویی می شود. علاوه بر اینها موجب از بین رفتن تامین مالی های غیرمجاز، سودجویی ها و پول شویی در بازار سرمایه شده است.
بنابراین لازم است کلیه سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی در سامانه سجام ثبت نام نمایند تا اولین گام جهت دسترسی به معاملات بازار سرمایه انجام شود. بدون ثبت نام و تایید اطلاعات در سامانه سجام اشخاص از دریافت خدماتی چون صدور و ابطال واحدهای صندوق های سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام شرکت ها محروم خواهند ماند.
طبق مصوبه سازمان بورس اوراق بهادار، کلیه سرمایه گذارانی که پیش از شهریور سال 1397 کد بورسی دریافت نموده اند، لازم است به سامانه تبت نام سجام مراجعه و اطلاعات خواسته شده را وارد نمایند.
کاربردهای سامانه سجام چیست؟
سجام زیر نظر سازمان بورس به منظور ایجاد سامانه ای یکپارچه، فراگیر و ارائه خدمات بهتر و سریعتر راه اندازی شد که دارای کاربردهایی به شرح ذیل است:
ویرایش سریع اطلاعات
در سامانه سجام اطلاعات اشخاص شامل اطلاعات هویتی، بانکی، تحصیلی، شغلی، محل زندگی و کار و … ثبت می شود. اطلاعات افراد از جمله محل زندگی و کار، شماره حساب و شبا و … ممکن است تغییر کند که طی سال های گذشته این تغییرات باید به تمام نهادهای بازار سرمایه اعلام میشد که زمانبر و رخدادی فرسایشی بود. اما حالا با راه اندازی سامانه سجام امکان ویرایش سریع اطلاعات فراهم می باشد.
ثبت نام راحت و سریع در کارگزاری ها و صندوق های سرمایه گذاری
قبل از راه اندازی سامانه سجام، ثبت نام در کارگزاری ها با تکمیل تعداد بی شماری از اطلاعات زمانبر بود و به عملی بغرنج تبدیل شده بود، به خصوص زمانی که فرد تصمیم به تغییر کارگزاری خود می گرفت. مجدد می بایست تمام مراحل انجام شده و اطلاعات درخواستی در کارگزاری اول را دوباره در دیگر کارگزاری تکمیل نماید که گاها موجب شکایت سرمایه گذاران می شد. اما حالا با ایجاد سامانه سجام اطلاعات سرمایه گذار یکبار ثبت و تایید می گردد و در مراجعات بعدی سرمایه گذاری جهت فعالیت و سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های تامین سرمایه، دیگر نیازی به پر کردن دوباره اطلاعات در سامانه سجام نمی باشد. همچنین به هنگام ثبت نام در کارگزاری جدید تمام اطلاعات مورد نیاز از سامانه سجام استعلام و دریافت می گردد.
دریافت سود مجامع شرکت ها
از جمله کاربردهای سامانه سجام که مزیتی محسوب می شود، دریافت بی دغدغه سود مجامع شرکت ها می باشد. شرکت های حاضر در دو بازار بورس و فرابورس در پایان سال مالی مجمع برگزار می کنند و در خصوص سود تقسیمی تصمیم گیری نمی نمایند و طبق پیشنهاد هیئت مدیره مبلغی از سود خالخص محقق شده برای هر سهم، به عنوان سود نقدی به سهامداران حقیقی و حقوقی داده می شود.
مطالعه بیشتر: منظور از مجمع در بورس
پیش از ایجاد سامانه سجام، سود مجامع به روش های ذیر پرداخت می شد:
- دریافت شماره حساب سهامداران از طریق ایمیل و واریز سود نقدی
- در روش دیگر نیز شرکت یک بانک را معرفی می کرد و سهامداران می بایستی با مراجعه حضوری و با به همراه داشتن کارت ملی و کد سهامداری، نسبت به دریافت سود خود اقدام می کردند.
روش های فوق در حال حاضر نیز از سوی برخی شرکت ها اجرا می شود. در حالی که طبق اعلام سازمان بورس کلیه شرکت ها موظف به پرداخت سود سهام از طریق سامانه سجام می باشند و بعد از این مصوبه تعداد شرکت هاای که سود سهام را از طریق سجام واریز می کنند، افزایش یافته است.
دسترسی به تغییر کارگزار ناظر
هر سهمی که خریداری و به سبد سهام سرمایه گذار اضافه می گردد، زیر نظر یک کارگزار ناظر قرار دارد. تغییر کارگزار ناظر زمانی لازم است که شما در کارگزاری دیگری ثبت نام کرده و می خواهید سهم های خود در کارگزاری اول را به کارگزاری جدید انتقال دهید که لازم است برای هر یک از سهم های خود تغییر کارگزار دهید تا فرآیند انتقال انجام شود. پیش از این برای تغییر کارگزار ناظر لازم بود گواهی سهام دریافت و فرم تغییر کارگزار ناظر تکمیل گردد و فعلی فیزیکی بود اما حالا با راه اندازی سامانه سجام، فرآیند تغییر کارگزار ناظر از طریق چند عملیات ساده انجام می گردد.
دسترسی به درگاه یکپارچه ذی نفعان بازار سرمایه
درگاه یکپارچه ذی نفعان بازار سرمایه از جمله سامانه های شرکت سپرده گذاری مرکزی می باشد که تنها افراد ثبت نام شده در سامانه سجام می توانند از آن استفاده نمایند.
از جمله قابلیت ها و امکانات درگاه یکپارچه ذی نفعان بازار سرمایه به آدرس اینترنتی ddn.csdiran.com، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعداد دقیق دارایی در هر یک از نمادها و کارگزار ناظر هر سهم قابل مشاهده می باشد
- گردش معاملات و سود نقدی هر سهم قابل مشاهده است
- دارای دسترسی به اطلاعات ثبت شده در سجام
- فراهم بودن امکان درخواست از طریق میز خدمت الکترونیک
سخن آخر
سامانه سجام یکی از سامانه های شرکت سپرده گذاری مرکزی می باشد که با هدف تسهیل در ارائه خدمات و دسترسی سرمایه گذاران به خدمات بازار سرمایه راه اندازی شد. ثبت نام در سامانه سجام برای کلیه افرادی که قصد سرمایه گذاری در بازار بورس را دارند، الزامی می باشد. آدرس سامانه سجام www.sejam.ir می باشد. با ثبت نام در سامانه سجام دسترسی به معاملات سهام فراهم نمی گردد. بلکه ثبت نام در یکی از کارگزاری های دارای مجوز و فعال نیز لازم است تا در کنار دریافت کد بورسی، نام کاربری و رمز عبور نیز دریافت و امکان داد و ستد سهام در سامانه معاملات بازار مقدور گردد.
همچنین بخوانید: در کدام کارگزاری ثبت نام کنیم